top of page

Špenátový quiche s kukuřicí a nivou

Aktualizováno: 22. 10. 2023

Rozhodl jsem se vyzkoušet v našem porcelánovém nádobí různé pokrmy a podělit se s vámi o ty nejvydařenější a nejchutnější! Tyto recepty budou sice takové občasníky, ale rozhodně si je nenechte ujít :)

špenátový quiche

Pro první recept jsem si pro vás připravil jedno z mých nejoblíbenějších jídel quiche. A to konkrétně špenátový quiche s kukuřicí a nivou. Tento recept zvládne zajisté každý. Je velmi jednoduchý, za to ale velmi chutný!


Francouzský quiche

Koncept slaného koláče se poprvé objevuje ve Francii, odtud se rozšířil do sousedního Německa. Zde se začal dělat slaninový koláč se sýrem a vznikl pro něj tak německý název kuchen. Název se potom přenesl i do Francie, kde se přeměnil na quiche a odtud se rozšířil do celého světa. Každá hospodyňka si do koláče dala něco jiného, a tak vzniklo plno receptů a plno druhů těchto slaných koláčů. Díky své jednoduchosti a rozmanitosti se velmi rychle uchytil a rozšířil do domácností, především v západní Evropě. U nás zatím nedostal quiche své místo a podle mě je to velká škoda. Pojďme si ho tedy společně udělat!



Quiche se bude krásně vyjímat v naší zapékací míse. Quiche v naší porcelánový zapékací míse je pro 4 osoby.



Špenátový quiche s kukuřicí a nivou


Budete potřebovat


Na těsto:

  • 110 g změklého másla

  • 170 g hladké mouky

  • 20 ml vlažné vody

  • špetka soli

Na náplň:

  • 1 lžíce oleje

  • 1 cibule

  • 1 balení mraženého listového špenátu

  • 1 vejce

  • 180 g zakysané smetany

  • mražená kukuřice

  • eidam

  • niva

  • špetka soli



Jak na to?


  1. Předehřejte si troubu na 180 °C.

  2. Do větší misky dejte změklé máslo, mouku, vodu a sůl. Teď je důležité těsto pořádně promíchat a to pěkně ručně, ale nebojte, pokud máte změklé máslo (já si ho někdy nechávám rozpustit v mikrovlnce), tak vám to půjde jedna dvě. Pokud je těsto moc sypké nebo naopak lepí, přidejte podle potřeby mouku nebo vodu. Jakmile budete mít perfektní konzistenci, přesuňte těsto do zapékací formy, kde ho rukou rozprostřete po celé zapékačce až po okraj. Nebojte se ho "vymačkat" až nahoru, těsto se při pečení trochu smrskne a vy takto budete mít stále pokryty strany formy. Těsto propíchejte vidličkou a dejte na 10 minut do vyhřáté trouby.

  3. Zatímco se nám peče korpus quiche v troubě, si připravíme jeho náplň. Ve větší pánvičce (hrnec nedoporučuji, jelikož se vám špenát připálí na okraje a spálí se) si rozehřejte olej a přidejte na jemno krájenou cibuli a nechte ji zezlátnout. Poté přidejte špenát, přikryjte pokličkou a za občasného míchání nechte rozmrazit a trochu povařit.

  4. Mezitím si nastrouhejte oba sýry. Na množství opravdu nezáleží. Quiche se spojí i bez sýra, takže kdo nemá rád sýr, není povinný, ale pak by to zase nebyl špenátový quiche s nivou, že :)

  5. Jakmile se špenát rozmrazí a trochu povaří, přesuňte ho do větší mísy. Přidejte sýr, mraženou kukuřici, vejce, zakysanou smetanu a sůl (pokud máte v koláči již nivu, sůl většinou není potřeba). Trocha sýru si můžete nechat i na posypání. Všechno to zamíchejte (tentokrát již nemusíte ručně :)) a směs vylijte na korpus. Posypte sýrem a přesuňte do trouby. Tentokrát na 20 minut.

  6. K podávání se hodí zeleninový salát nebo samotné lístky rukoly pokapané balsamicem. Po vyndání z trouby musíte chvíli počkat, než quiche zchladne (já vím je to strašné utrpení). Je mnohem chutnější po odležení nebo se dá jíst klidně i studený (ale to se mi ještě nepodařilo :)).



A jak se povedl quiche vám? Zanechte nám dole komentář a podělte se s ostatními o vaše variace a zkušenosti s pečením quiche! Myslím si, že recept na quiche tu není rozhodně naposledy! Ale teď už musím běžet, protože mně už quiche vychladl :)

Dobrou chuť!


Co se hodí k přípravě quiche?





166 zobrazení2 komentáře

Související příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page